Naar het einde van 2020 in Protestants Italië

Lezend in de Protestantse kerk-publiciteit van december (zie hieronder de beschikbare bron) is wat opvallend nieuws:

Otto per mille
Otto per mille
De aan de Waldenzenkerk toevertrouwde religieuze of sociaal-diaconale actie “Otto per mille” heeft de cijfers van de goedgekeurde projecten in 2019 gepubliceerd (op internet).
Kort gezegd: dat bedrag (in 2019 ongeveer E. 42 miljoen Euro) stelt de Italiaanse overheid beschikbaar aan de protestantse Waldenzen uit de afdracht van alle belasting-betalers in Italië – denk aan zoiets als een vrijwillige kerkbelasting. Trouwens, ook andere protestantse kerken kennen dergelijke sociaal-diaconale acties. Voor de Waldenzen is het een principe dat dat geld uitsluitend besteed wordt aan sociaal-diaconaal werk, dus niet aan het kerkelijk leven; ook al is het moeilijk om financieel de kerk aan de gang te houden, zeker in Corona-tijden waarin de collecten in de kerkdiensten praktisch niet gehouden worden. Het hierboven genoemde bedrag van goedgekeurde en betaalde projecten in 2019 is in grote lijn ingedeeld in: ongeveer 27 miljoen Euro in Italie (waarbij er uit springen de projecten t.b.v. immigranten, de gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, actie voor jongeren en strijd tegen armoede en werkloosheid) en ongeveer 14 miljoen Euro in het grote buitenland (onder andere voor gezondheidszorg). Wie daarbij bedenkt dat de Waldenzenkerk ongeveer 25.000 leden heeft in Italië, kan versteld staan over de grote verantwoordelijkheid voor dat werk. Een algemene Engelstalige informatie is op internet te vinden: Otto pro mille chiesa valdese progetti approvati 2019 ; helaas is de gespecificeerde opgave alleen in het Italiaans beschikbaar.

Coronavirus
Coronavirus
De Corona-crisis (in Italië meestal Covind-19 genoemd) grijpt vanzelf diep in in het kerkelijk leven in Italië, zeker ook met de strenge beperkingen die gelden in December. Aandacht in de pers is er daarom juist te meer voor kwetsbare groepen: de sociale gevolgen van der schoolsluitingen voor jongeren en opgroeiende kinderen; vrouwen die meer dan anders nog te maken hebben met (vooral huiselijk) geweld. Men zet zich zeker ook voor deze 2e groep enthousiast in met allerlei hulpprojecten.

Zo willen de Protestanten ondanks alles zo goed mogelijk doorgaan.

Bron RIFORMA 28/47
JK

Deel dit: