Pinksteren in Protestants Italië 2020

Pinksteren
Pinksteren
Evenals in Nederland hebben de bijzondere dagen Hemelvaartsdag en Pinksteren in Italië niet zo’n groot gewicht als Kerst en Pasen. Het worden veelal uitgaansdagen. En nu sinds kort er in Italië wat meer bewegingsvrijheid komt, wordt dat met het “uitgaan” vanzelf een massale bedoening, vooral vanuit de grote steden, waar de rijkere mensen veelal een tweede onderkomen hebben aan zee of in de berggebieden.

Wat opvalt in het nieuws van eind mei 2020 over de protestantse wereld:

Aangepaste Kerkdiensten
Aangepaste Kerkdiensten
1. hier en daar beginnen de kerken weer met de gebruikelijke maar aangepaste kerkdiensten in hun gebouwen, of een enkele keer in de open lucht.
2. plaatselijke gemeenten hebben in deze tijd wel de ervaring opgedaan dat het goed en nodig is om samen te werken, tot nu toe dus vaak met hulp van de technologie; en men vraagt zich nu af: kunnen we die samenwerking niet als winst zien en daarmee meer dan vroeger doorgaan ?
En hetzelfde motief kwam al eerder aan de orde bij het geven van godsdienstlessen. vooral waar een kleiner aantal jongeren over een groot gebied verspreid wonen. Daartegenover wordt ook de zorg uit gesproken dat het nu gedwongen veelvuldige gebruik van de moderne social media in het kerkelijk leven wel eens tot schade aan het gehoopte gebruikelijke (fysieke) gemeenschapsleven (kerkdiensten, groepen enz.) zou kunnen gaan leiden. Kortom; het gaat om een goed gebruik van de moderne communicatiemiddelen.
Daklozen
Daklozen
3. de maaltijdhulp aan daklozen in Rome: die kon door speciale toestemming van overheidswege gelukkig doorgaan.
Dat zijn enkele opvallende details uit het protestantse kerkelijke leven rond Pinksteren.

Bron : RIFORMA 28/21
JK

Deel dit: