Protestanten in Italië en de Kerstviering

Hoe vieren de Protestanten in Italië de tijd van Advent en van het kerstfeest? Dat gebeurt in grote lijnen zoals in Nederland : een (sober aangeklede) kerstboom in de kerk en wat extra versiering zoals een Adventskrans met kaarsen. En verder heel veel (kerk)muziek in de december-maand. Door de instroom van veel mensen van elders (niet alleen Afrika en Azië maar ook uit Oost-Europese landen) kan er natuurlijk iets meekomen uit die andere culturen, meer of minder ook in de kerkdiensten.

Panettone
Panettone
Verder is het kerstfeest (in de wintertijd) vooral ook een gezinsfeest. Bij de maaltijd wordt er dan onder meer “panettone” (een grote cake) als typisch Kerst-gerecht gegeten. De versieringen thuis zijn meestal sober; men zal minder kerstbomen thuis aan treffen.

Kerststal
Kerststal
In het straatbeeld van Italië zul je vanzelf ook de kerststallen aantreffen; met name zuidelijke steden zoals Napels (Napoli) zijn dan rijk voorzien. Daarbij valt het ook wel op dat de kerststallen niet zozeer een idyllisch beeld geven (een stal met dieren, herders, de hoofdfiguren zoals Maria en het Jezus kind enz.), maar vooral een miniatuur-uitvoering van de eigen (vroegere) tijd zijn in straatbeeld, beroepen uitbeelding enz.

Maar zoals gezegd, de meeste protestanten willen het karakter van hun kerken als plaatsen voor de (woord-)verkondiging van het Evangelie duidelijk bewaren, ook in de kersttijd.

[JK]

Deel dit: