Zomertijd en toerisme

EEN UPDATE VOOR 2018 VAN NEDERLANDSTALIGE KERKDIENSTEN IN ITALIË

Bezoek van de Paus aan de Waldenzenkerk in Turijn
Bezoek van de Paus aan de Waldenzenkerk in Turijn
Hierbij een korte samenvatting van de gegevens voor het deelnemen aan Nederlandstalige kerkdiensten op de zondagen in de zomertijd 2018 in Italië, voor zover bekend in mei 2018 :

1. Rond het GARDAMEER :
BARDOLINO Cisano/San Severo (Oostoever)
LAZISE (Oostoever)
GARDONE RIVIERA (Westoever).

2. Rond het LAGO MAGGIORE :
LUINO-GRANTOLA (Oostoever)
MACCAGNO (Oostoever)
COCQUIO-CALDANA (richting Varese)
INTRA-VERBANIA (Westoever).
Contactadres (web) in Nederland voor verschillende kerkdiensten in deze streek o.a. : Stichting SELO Luino.

3. Ook in TENNA worden Nederlandstalige kerkdiensten gehouden.

De kerkdiensten worden op verschillende locaties gehouden: Rooms-katholieke of Lutherse kerken, openbare gebouwen e.d.

De algemene Italiaanse term voor “Protestantse, Evangelische kerk” e.d. is : “Chiesa evangelica”; “kerkdienst” is meestal “culto”. Dus men kan vragen naar : “Culto evangelico olandese”.

Er wordt vaak wel aandacht besteed aan het publiceren van tijd en plaats van de zondagse diensten op campings, villaparken e.d. Bij toeristen-informatiepunten kan het wat ingewikkelder zijn om informatie te krijgen; proberen maar ……! Vaak is er wel een contactadres/telefoonnr. beschikbaar om te controleren of en waar er inderdaad een kerkdienst gehouden wordt.
Goede zomertijd in Italië toegewenst.
Redactie van de website PCII.

EEN PELGRIMSREIS IN ITALIË

Via Francigena
Via Francigena
Pelgrimeren is in de mode, en het kan ook in Italië. Het zou een gelegenheid kunnen zijn om Italië zowel met Rooms-katholieke ogen als met Protestantse overtuiging te leren kennen op een bijzondere manier. Daarom volgt hier een korte aanduiding, mede uit eigen ervaring.

De Francigena-pelgrimsroute voert van de grens Italië/Frankrijk naar Rome, dus door (veel) berg en dal. Het bijzondere karakter is dat voor zover bekend de infrastructuur (dus overnachtingen, soms ook maaltijden) uitgewerkt is; men kan vanzelf altijd een overnachting in een Bed & Breakfast of hotel organiseren, maar dan heeft men minder contact met die groepen en personen die ter plekke voor eenvoudige overnachtingsmogelijkheden (bijvoorbeeld in een parochiehuis of kerkelijke nevenruimte) zorgen. Een mobiele telefoon is haast noodzakelijk om onderweg de volgende overnachting(en) te organiseren in deze simpele infrastructuur. Maar de ontvangst is vaak meer dan hartelijk.
Onderweg kan men dan naar believen ook “pauzeren” bij Protestantse gebouwen en gemeenschappen, zoals de gastverblijven van de Waldenzenkerk (Chiesa Valdese, foresterie) of het Leger des Heils (Esercito della Salvezza, opera sociali) – zie internet.

Een andere bijzonderheid is dat er in voorzien is dat met ook per (elektrisch aangedreven) fiets de route, die in eerste instantie voor lopers is aangelegd, grotendeels zou kunnen volgen. Maar fietsen in Italië is niet zonder risico.

Guida alla Francigena
Guida alla Francigena
Enige kennis van het Italiaans lijkt me wel belangrijk voor de contacten.

Voor verdere info over deze avontuurlijke tocht kan men terecht bij de vereniging “Pelgrimswegen naar Rome”, ook op internet.
De Italiaanse uitgever Terre de mezzo heeft een uitvoerige beschrijving van de pelgrimsreis vanaf de Frans/Zwitserse grens tot Rome uitgegeven : “Guida alla Francigena” (1996), compleet met detailkaarten.

IN JE VAKANTIE IN ITALIË NAAR DE (PROTESTANTSE) KERK

In het kort hierbij een paar richtingaanwijzers voor wie in de vakantietijd in Italië naar een Protestantse kerkdienst wil gaan. Mensen die Italiaans spreken en verstaan, hebben het natuurlijk het gemakkelijkst: over heel Italië verspreid zijn er Italiaanstalige Protestanten te vinden, in het algemeen iets meer in de (grotere) steden dan op het (platte) land. Met als sleutelwoord “Chiesa Evangelica” kunt u zich ter plekke oriënteren. Of als voorbereiding: aan deze website Protestantse Christenen in Italië is een link verbonden met de site van de Chiesa Evangelica Valdese (deels ook in het engels).

Lago Maggiore
Lago Maggiore
Voor wie niet Italiaanstalig is, is het iets ingewikkelder. Vooropgesteld dat u ervan mag uitgaan dat gasten in de Italiaanse Protestantse kerkdiensten altijd welkom zijn, zijn er naar gewoonte in de toeristische streken zoals Lago Maggiore en Lago di Garda enkele Nederlandstalige kerkdiensten (daarvoor zul je ook moeten letten op plaatselijke aankondigingen), vooral in de schoolvakantieperiode.
Wilt u de Duits-italiaanstalige kerken gaan bezoeken met meestal tweetalige kerkdiensten in enkele grotere steden in Italië, dan lijkt het het handigste dat u dat van te voren even organiseert, bijv. via : Evangelisch-Lutherische Kirche in Italien ELKI.

Hopelijk vindt u uw weg !

VAKANTIEVERBLIJVEN VAN DE ITALIAANSE KERKEN

Vakantiehuis in Italië
Vakantiehuis in Italië
Verschillende Protestantse kerken in Italie hebben allerlei sociale voorzieningen zoals het beheer van ziekenhuizen, ouderenwoningen en vakantieverblijven. Over die laatste categorie volgt enige informatie, omdat dat ook interessant voor zomergasten bijv. uit Nederland, is. Deze vakantieverblijven hebben verschillende indelingen, bijv. grotere slaapzalen en kleinere gezinskamers. Soms is er gemeenschappelijke kookgelegenheid, elders gaat men uit van vol pension. De prijzen zijn in de regel relatief redelijk, met name waar deze vakantieverblijven in dure toeristische steden te vinden zijn.

Zo zijn er de instellingen van de Waldenzen (Chiesa valdese, met name de diakonale instantie van die kerk) op verschillende plaatsen in Italië, nl. in Torre Pellice, Prali en Angrogna (niet ver van Turijn) in het Alpengebied, Venetië, Pietra Ligure (bij Savona) , Vallecrosia (bij Sanremo) en Elba (deze 3 plaatsen aan de kust van de Middellandse Zee), Firenze (Florence) , Rome en tenslotte in Palermo op Sicilië.

Zo heeft ook het Leger des Heils vakantieverblijven in Rome en in Bobbio Pellice (niet ver van Turijn), zie www.esercitodellasalvezza.org.

Tijdens het verblijf in een dergelijk vakantieverblijf is het natuurlijk heel goed mogelijk, en eigenlijk vanzelfsprekend, dat men het protestantse christendom leert kennen.
Prettig verblijf toegewenst !

ENGELSE DIENSTEN IN ITALIAANSE KERKEN
Afgelopen zondag 30 juli heeft de pastor van de chiesa Valdese in Pisa, aan de via Derno no 13, een en ander van de dienst vertaald in het Engels.


FOLDER CASE VALDESI

De folder Case Valdesi is een folder over vakantie-accomodaties vanuit de Waldenzenkerk. Klik op onderstaande afbeeldingen om de betreffende delen in een groter formaat weer te geven.